Hondenpension zonder hokken, hondenschool en gedragsbegeleiding
 

De introductie van een nieuwe hond bij ons vraagt beduidend meer begeleiding dan in een pension waar de hond in een kennel verblijft.
Als een nieuwe hond arriveert, laat ik, zodra je weg bent gereden, de honden één voor één kennis maken. Op die manier verloopt de kennismaking altijd probleemloos. Ook al zijn alle aanwezige honden vriendelijk, is de kans groot dat de nieuwe hond ‘gemobt’ wordt door de rest als hij zomaar aan de bestaande groep wordt toegevoegd. In ieder geval is het voor een nieuwe hond niet prettig om door de andere honden ‘overvallen’ te worden, al is het vriendelijk bedoeld.
Als je hond heel verlegen is, neem ik hem eerst mee naar binnen zodat hij rustig de boel kan verkennen en ons kan leren kennen, voor wij naar buiten gaan.
Erbij blijven van de baas bij de introductie in de groep is niet mogelijk.

Als je denkt dat je hond je zal missen, of treuren om je afwezigheid, of verlangen naar je terugkomst, heb je het mis. En wel hierom: Een hond kan zich niet voorstellen “hoe het zou zijn als…”, en evenmin “hoe het was toen…”. Hij kan alleen maar dealen met de situatie waarin hij zich NU bevindt. Als hij in een vreemde omgeving komt en jij bent weg, betekent dat voor hem dat dát nu zijn leven is geworden. Wat jullie niet weten (en misschien ook moeilijk kan geloven): zodra je weg bent gereden, haal ik de eerste hond erbij en richt je hond zich op zaken die nú belangrijk zijn, nl.: Een nieuwe omgeving die hij moet leren kennen en waar hij de weg in moet vinden. Hij kent de regels niet van de nieuwe groep, weet nog niet dat er een baas is, weet niet of hij nog eten krijgt, uitgelaten wordt, waar hij mag liggen, noem maar op. Het leven is chaos geworden, en dat voor een dier dat juist behoefte heeft aan structuur en duidelijkheid en voorspelbaarheid. Dat betekent stress. Voor de hond is daarom nu van levensbelang om orde te kunnen scheppen in die chaos. Hij loopt wat rond, gaat met andere honden spelen, blijft bij ons in de buurt of gaat ergens liggen, maar blijft alert. Hij moet zich aanpassen, en dat is hard werken ook al zie je hem dat niet aan. Hoe natuurlijker (dwz tegemoet komend aan de aard van honden en dat wat ze al kennen) zijn omgeving is, hoe makkelijker kan je hond zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Een nieuw mens is ook maar een mens en binnen de kortste keren is het een bekend mens geworden. Een keuken is een keuken, al ziet hij er anders uit (er is een koelkast met eten en een vuilnisbak, heel belangrijk). Stress is niet erg, en nieuwigheid kan ook leuk en spannend zijn! Belangrijk is, voor mens én hond, dat je weer controle krijgt over je leven, dat je weet wat er gaat gebeuren, en dat je leven kwaliteit heeft. Dan is ook de stress weg.

Alleengelaten in een hok met om zich heen geblaf, gejank, agressie en onrust zou een hond op gegeven moment ook rustig gaan liggen. In mijn ogen heeft hij zich dan niet aangepast, maar heeft het opgegeven. En niet elke hond geeft op – ik ken talloze verhalen van bazen die hun hond in een pension achter hebben gelaten en hem schorgeblaft of met bloedende nagels terug hebben gekregen.

Wij proberen daarom vooral veel rust, overzicht en regelmaat, routines dus, te creëren. Je hond kan zo vertrouwen opbouwen en al die nieuwe ervaringen verwerken en opslaan:
Och, we krijgen ook eten…..OK!
Even de stoelpoot markeren, er lopen hier ten slotte nog meer reuen rond, OEPS, daar is die baas niet blij mee. Onthouden: niet meer doen!
Oh kijk er is ook een teef…….AU! Onthouden: uit d’r buurt blijven.

Wat een groot terrein, wow!!!! Rennen!!!!! En er zijn muizen en mollen, wow!!!!! Spelen, eindeloos de krant lezen, wow!!!!!

Nogmaals: Aan jullie denken zal hij niet, kan hij niet eens.
Wat niet betekent dat hij, als hij je weer terugziet, niet onmiddelijk weet dat dát de mensen zijn waar hij écht bij hoort, en dat ook duidelijk laat weten. Door dit gedrag van de honden krijgen wij de indruk dat ze ons verschrikkelijk gemist hebben. In feite uiten zij hetzelfde als jullie doen: “tjeeeetje wat ben ik blij jou weer te zien!!!”

Overigens gaat de introductie en het wennen een stuk sneller en makkelijker als je hond al een keer hier heeft gelogeerd. Ook voor ons is dat het leukst: we kennen elkaar, weten wat we aan elkaar hebben, hoeven niet alles uit te leggen, zijn vriendjes geworden! 

Kaart
Opbellen
E-mail