Hondenpension zonder hokken, hondenschool en gedragsbegeleiding
 

Alles over het eten in De Hondenhut
  

De praktijk heeft geleerd dat de honden het beste en het rustigst eten als we 3 tot 4  honden tegelijk voeren. Natuurlijk blijven we altijd erbij en letten op dat iedereen bij z’n eigen bordje blijft. Honden die versvoer oid krijgen, worden apart gevoerd.

Met behulp van één van mijn ex-dierenartsen (in Haarlem) die gespecialiseerd is in voeding en mij vertelde dat de informatie op verpakkingen van hondenvoer op zich niets zegt – het gaat om de energetische waarde in combinatie met de ingredienten- en die zo vriendelijk was om steeds weer berekeningen los te laten op diverse merken hondenvoer, besloot ik jaren geleden over te gaan op Cavom hondenvoer -goedgekeurd door mijn dierenarts, dierproefvrij en werkelijk alle honden vinden het lekker hier en hebben hele mooie ontlasting, zelfs honden met een gevoelig maag-darmstelsel. Je hoeft dus geen eten mee te brengen (het mag natuurlijk wel).

Marian´s honden

Bijna alle honden eten vanaf de eerste dag. Zien eten doet eten! Als een hond de eerste dag niet eet, kan dat een teken zijn dat hij nog teveel onder stress staat en zal ik proberen het stressniveau voor hem te helpen verlagen. Soms heeft een hond ook op de eerste dag thuis nog een geweldig ontbijt gekregen (men weet ten slotte niet wanneer hij weer wat krijgt). En soms is het allemaal ook gewoon zo spannend, dat een hond zijn eten op dat moment gewoon niet belangrijk vindt.

Sommige honden, vooral als hun achternaam Labrador is, inhaleren hun voer, stikken er bijna in, kortom, niet leuk. In dat geval voeren we de hond alleen en strooien het voer op de grond uit, of zetten het onder water – zo heeft hij in ieder geval tussendoor tijd om af en toe door te slikken.

Moeilijke eters:

…worden niet geboren, maar gemaakt. Wel zijn er honden, net als mensen, die eten meer of minder belangrijk vinden, andere prioriteiten hebben. Vaak zijn de moeilijke eters voor het oog van de buitenstaander al een beetje aan de maat en heeft de baas dat idee absoluut niet. De gulden regel is: je mag de ribben niet zien, maar je moet ze kunnen voelen als je zachtjes (!) met je hand over de zijkant van de hond aait.

Gebruiksaanwijzing "Hoe maak ik een moeilijke eter":
Ten eerste vind je het heel belangrijk dat de hond eet en je laat dat ook merken. Zodra hij niet wil eten – en dat moment zal komen want stel je voor dat je elke dag op dezelfde tijden hetzelfde eten zou krijgen: er komt onherroepelijk een moment waarop je zegt “ik heb nu geen trek!”. Op dat moment kijkt de baas bezorgd en…. haalt wat anders, iets extra lekkers. Mengt blikvoer onder het droogvoer, noem maar op, hond moet ten slotte eten. Nu zijn er twee dingen gebeurd: de hond heeft gewoon gezegd “dankjewel, maar ik hoef nu niet”. Als je dat als mens zegt en de ander blijft aandringen, gaat eten je onmiddelijk tegen staan – toch? Waarom zou dat bij de hond anders zijn?

Ten tweede heeft de hond iets geleerd: eten weigeren wordt beloond - er komt iets beters! Je doet eigenlijk gewoon heel succesvol de training met hem, die op andere gebieden maar niet wil lukken. Je bevestigt dus de weigering en waarschijnlijk krijg je snel hele goede resultaten omdat het moment komt waarop de hond weer weigert, tot je een blikje sardientjes door zijn voer doet. Hij heeft nu dus geleerd dat langer wachten met eten extra lekker eten oplevert. Gefeliciteerd, je kunt hondentrainer worden want je hebt een van nature graag etend dier geleerd om zijn eten te laten staan en dat is eigenlijk wel heel knap! :-)

Voor de hond is het wat minder leuk. Hij kan wat meer spugen, omdat hij veel door elkaar krijgt en teveel maagzuur produceert. Hij krijgt ook nooit de kans om een keer echt honger te hebben en zijn buikje dan helemaal rond te vreten – en dat is best een heerlijk gevoel!!

En: zijn uitingen over wat HIJ voelt, worden door jou genegeerd. Hij zei alleen maar dat hij geen trek had. Het enige juiste antwoord daarop zou zijn “ok, misschien later, of morgen”. Dat is beleefd en respectvol, vind ik.

Ook moeilijke eters storten zich hier na een of twee dagen met smaak op hun bak…

Af en toe is er natuurlijk ook iets lekkers voor tussendoor. Alleen geven wij geen kauwbotten etc omdat de meeste honden uitgaan van de wet “als het eetbaar is en niet van de baas dan is het van mij” (sommigen houden ook niet van lange zinnen en laten de woorden “en niet van de baas” voor het gemak weg) – met grote kans op ruzie tussen de honden.

Omdat de honden hier erg veel energie verbruiken, kan het voorkomen dat een hond die hier verblijft, ook al eet hij ruim genoeg tot veel, wat afvalt. Dit geldt zeker voor jonge, actieve, ongecastreerde honden. Zolang de hond gezond is en verder goed eet vinden wij dit geen ramp – thuis is hij zo weer op het oude gewicht. Mocht dit voor jou een probleem zijn raden wij af de hond hier te brengen. De enige manier voor ons om te voorkomen dat een zeer actieve hond afvalt zou zijn hem in zijn vrijheid te beperken en dat doen we alleen bij jonge pups.

Uiteraard is het mogelijk eigen voer of dieetvoer voor je hond mee te brengen. Versvoer (Barf) moet wel geportioneerd en ingevroren worden meegebracht. Ander voer moet voorzien zijn van een duidelijke instructie (hoe vaak, hoe veel).
Als het even kan heeft het onze voorkeur dat je hond hier met de pot mee eet.

Een hypoallergen droogvoer (granenvrij, diverse smaken) evenals versvoer kun je ook meeboeken, zie onder tarieven bij de toeslagen.

& het slapen:
De honden slapen allemaal bij ons in huis, waar overal bedden, kleden en manden liggen, en stoelen, banken en kinderbedjes staan. Eigen manden of kussens meebrengen is dus niet nodig.

In de kamers staat ook een aantal benches. Elke bench is zo groot, dat de bewoner kan staan en zich kan omdraaien en uitgestrekt kan liggen als hij dat wil. In de bench belanden hoofdzakelijk ongecastreerde reuen die het markeren in huis ook na herinnering niet kunnen laten. Thuis doen ze het allemaal NIET, hier is het een ander verhaal. De geur van andere reuen, de aanwezigheid van die leuke teef… In ieder geval is markeren in huis iets dat ik niet kan accepteren – ten slotte woon ik er ook nog. Ook pups slapen in de bench omdat zij anders niet tot rust komen. Een derde indicatie voor slapen in de bench is als een hond veel persoonlijke ruimte opeist, en niet tolereert als een andere hond langs zijn slaapplek loopt. Ik heb me ooit verbaasd over het feit dat alle honden in één deel van de kamer lagen, waar helemaal niet genoeg bedden stonden voor alle honden - en in de rest van de kamer lag er maar één. Na de video-opname te hebben bekeken en de hond in kwestie omgeboekt te hebben naar een bench, lag iedereen weer ontspannen over de hele ruimte verdeeld...

Uiteraard beschikken honden in de bench altijd over vers water. Omdat het betreden van de bench altijd vergezeld gaat van wat lekkers, staan de benchbewoners na drie keer oefenen bij het binnenkomen voor hun bench en kunnen niet wachten tot hij open gaat. Benches zijn er alléén om te slapen en worden dus alleen tijdens de rusttijden gebruikt.

Hartje zomer hebben we in het souterrain een extra kamer ingericht voor honden met heel dik vacht – daar blijft het heerlijk koel. Als het erg warm is slapen daar ook grote markerende reuen omdat het in een bench (ook al is die op zich groot genoeg) gewoon te benauwd zou zijn. Ook honden die echt geen trap meer kunnen lopen, kunnen hier slapen (maar nooit alleen). Geen trap kunnen lopen vanwege “nooit geleerd” is trouwens geen reden om beneden te slapen – wij zorgen dat elke hond dat heel snel leert. Tijdens de jaarwisseling wordt deze kamer gebruikt voor hardcore angsthazen, die ook in paniek raken van vuurwerk ver weg. De ramen komen uit op het binnenhof en zodoende is er niets te zien en met de radio aan ook niets te horen.

Naar behoefte kunnen wij de deuren tussen de kamers sluiten zodat iedereen aan zijn rust toekomt. Natuurlijk blijven honden die tot een huishouden behoren altijd samen.
De nacht buiten doorbrengen is niet mogelijk.

Wij zorgen altijd voor meer slaapplekken dan er honden zijn, zo dat er gekozen kan worden.


Als je hond voor het eerst komt wordt een dekentje of een gebruikt T-shirt van thuis op prijs gesteld, voor de eerste nacht. Vanaf de tweede keer is alles bekend en hoeft dat niet meer.

Kaart
Opbellen
E-mail