Hondenpension zonder hokken, hondenschool en gedragsbegeleiding
 

Veelgestelde vragen

 

Waarom zijn jullie duurder dan andere hondenpensions?
………het antwoord op deze vraag is heel kort: Omdat ik ervoor gekozen heb jullie als klant te willen hebben.


In München is een hondenpension bij het vliegveld waar je ca. € 80.- per overnachting betaalt. De honden zijn per 5 honden ondergebracht in “lodges”, hebben een minituintje ter beschikking en komen tussendoor op een speelweide. Ze slapen wel op hele exclusieve bedden, alles is designed en de honden gaan in een wellnessbad met naar wellness ruikende shampoo. Ze hebben daar geen enkele moeite klanten te vinden, want er zijn zat mensen met geld.

Jullie willen je hond graag een vakantie bieden met veel ruimte, vrijheid en deskundigheid, in een leuke omgeving. Die ruimte, de professionaliteit en de omgeving kost mij bakken met geld. Net zoals de operatie van een duitse dog qua kosten niet te vergelijken is met die van een poedel, is het ook gesteld met de kosten voor huizen en grond. Qua hypotheek, belastingen, energiekosten, onderhoud, reparaties, investeringen en noem maar op. Dan hebben we het nog niet eens over de personeelskosten voor 7 * 24 uur – terwijl iedereen ervan uitgaat dat zijn hond ook gedurende de avond en de nacht verzorgd en in de gaten gehouden wordt, realiseert zich waarschijnlijk zelden iemand dat de verzorger ook na vijven en voor negenen betaald moet worden. Alles bij elkaar wordt er hier per maand 12 tot 14.000 € aan kosten gegenereerd.
Dat is mede een reden waarom je een hondenpension als de Hondenhut, met een dergelijke ruimte, niet vaker tegen zal komen.

Er zijn mensen die gedacht hebben dat ik een buitenechtelijke prinses ben, die hier van haar toelage leeft en haar hobby uitoefent. Voor de zekerheid: dat is niet zo. Ik heb het geluk gehad dat een bank in mij geloofd heeft en ik moet zorgen dat dat zo blijft. Dat is soms niet makkelijk. En wel, omdat ik ervoor gekozen heb jullie als klant te willen hebben. En omdat ik weet dat de meesten van jullie ook geen verkapte royalties zijn.

Laatst zei iemand tegen mij: “maak een verschil tussen hoog- en laagseizoen, dat gebeurt overal”. Mijn spontane antwoord was “nee dat doe ik niet, voor mensen met kinderen is alles al zo duur en die kunnen niet ervoor kiezen om in het laagseizoen te gaan”. Ik weet, dat de meesten van jullie gewoon ontzettend van je hond houden en heel bewust ervoor kiezen je hond aan ons toe te vertrouwen, en waarderen dat zoiets als de Hondenhut bestaat. En dat de meesten van jullie accepteren dat je voor het verschil dat je hier kwijt bent in vergelijking met een pension met hokken en speelweides van een paar m2 misschien een keer minder uit gaat eten of een keer winkelen overslaat.

Ik zou het volgende kunnen doen: de prijzen verdrievoudigen, in de juiste media adverteren, de juiste kleren aantrekken, alles wat ik aanbied voorzien van Engelse benamingen en het aantal plekken voor de honden terugbrengen naar 10. De meesten van jullie zouden niet meer tot mijn klantenkring behoren, de kosten zouden ongeveer half zo hoog zijn en de inkomsten minstens gelijk, niemand zou zeggen dat ik duur ben en ik zou een stuk minder hard te hoeven werken.

Waarom doe ik dat eigenlijk niet?

Ik kan maar twee redenen bedenken. Één ervan is: ik wil die kleren niet dragen. De belangrijkste is: ik kies ervoor jullie als klant te willen hebben. :-)  

Gaat dat altijd goed tussen de honden?
.…….
Over de rangordeverhoudingen in een (steeds wisselende) groep honden valt veel te zeggen. Ik zal proberen in het kort te zeggen hoe wij het hier regelen.
Bovenaan staat iedereen die hier werkt. De honden onderling hoeven geen rangorde ten opzichte van elkaar te ontwikkelen, daarvoor zijn zij te kort bij elkaar. Onder honden bestaat ook niet “één rangorde” – die verschilt namelijk situationeel. Heel veel van hetgeen over rangordes en roedels geschreven is, komt van observaties van wolven – en dan nog aan wolven in gevangenschap. En honden zijn nadrukkelijk geen wolven.

Er is natuurlijk wel sprake van sociale verhoudingen.Honden hebben duidelijke sympathieen en antipathieen. Vriendjes en vriendinnetjes, maar ook bleah ik moet je niet. Soms moeten we ze dan leren dat diegene gewoon negeren ook een manier is om daarmee om te gaan. Wij pretenderen niet om ons als “alphahonden” (wat dat ook mogen zijn) te gedragen – we zien ons meer als zorgende (pleeg)ouders. En ouderlijke zorg betekent ook het regelen van de groepsinteracties. Zorgen is meer dan de baas zijn.

Op deze manier gaat het er erg vreedzaam aan toe in de groep, met niet meer agressie dan af en toe een grauw of snauw van bv een oudere naar een jonge hond.

Toch kan het af en toe gebeuren dat een hond een schram of een gaatje oploopt. Honden zijn erop gericht elkaar niet te verwonden, anders zou een roedel/groep niet kunnen functioneren. Maar een knauw waarmee een hond een andere hond corrigeert kan uitschieten (niet elke hond heeft geleerd om de juiste maat te houden), en zelfs bij het spelen kan een hond een schram oplopen, of zelfs meer dan een. Gemiddeld gebeurt dit niet vaker dan een keer per drie maanden. Wij vinden het heel vervelend áls het gebeurt, maar geen reden om honden dan maar apart in hokken te zetten. Vaak vergelijken wij het verblijf van de honden hier met kinderen die op kamp gaan: als ze thuis komen zijn ze moe, vies, hebben soms een gat in hun hoofd omdat ze uit de boom zijn gevallen, maar hebben een geweldige tijd gehad. Dat laatste is onze bedoeling, en daar doen we ons best voor.

Heel vervelend zijn hele kleine verwondingen of schrammen bij honden met veel vacht. Je ziet geen bloed, je ziet geen wond. Er was buiten een keer wat gehakketak, maar niemand leek onder de indruk. Dan kan het dus gebeuren dat wij wat missen…

Extreem kleine honden, zoals Chihuahuas, Chineze naakthonden, mini-Yorkshireterrier etc laten we, evenals jonge pups, niet zonder toezicht in de groep. Bovendien slapen zij, als zij zich niet helemaal kunnen gedragen naar de andere honden, in de bench – een kleine knauw van een grote hond kan bij zulke fragile honden al ernstige verwondingen geven – veiligheid gaat hier voor.

Krijgen de honden ook persoonlijke aandacht?
……..
Ja en nee! Elke hond krijgt op z’n beurt een aaitje en knuffeltje, een vriendelijk woord, en aandacht bij het afdrogen na het douchen bij modderweer of bij de vachtverzorging. Ons doel is echter dat de honden zich onder elkaar vermaken, zonder daar steeds bij gestoord te worden door gepraat en gedoe van ons. Wij willen dat zij echt vakantie hebben met elkaar en kunnen ontspannen, zonder zich steeds af te vragen wat wij van ze willen en wat wij denken van wat zij aan het doen zijn – vaak realiseren we ons niet dat dat voor honden een hele inspanning is! Vooral honden van werkrassen (herders, border collies) hebben veelal van ons hele duidelijke signalen nodig dat wij ze NIET nodig hebben om iets voor ons te doen, vóór ze met de anderen mee gaan doen.
Daarnaast is het geven van individuele aandacht binnen een groep honden vaak aanleiding voor uitvallen / vechtpartijen. Sommige honden kunnen er goed tegen, anderen vallen al uit als zij naast ons zitten en een andere hond langsloopt.We proberen in de groep dus zoveel mogelijk op de achtergrond aanwezig te zijn en alleen op de voorgrond te treden als we nodig zijn.

Het kan voor veel honden echter goed zijn om af en toe samen met de mens iets rustigs te doen, te kunnen ontspannen zonder op de andere honden te hoeven letten. Daarom bieden wij het “troetelprogramma” aan – zie onder tarieven en toeslagen.

Hoe groot is de groep maximaal?
Van het “veterinairamt” hebben wij een vergunning voor 45 honden. Deze bezetting is er alleen in de zomer tijdens de zogenaamde ‘wisselweekenden’, als de ene groep honden op zondag of maandag naar huis gaat, en de vakantiegangers uit een andere regio de honden vóór het weekend van vertrek komen brengen. Gedurende deze drukke periodes splitsen wij de groep dan ook op in twee kleinere groepen. Voordeel van een grotere groep is trouwens dat ook honden met een duidelijke voor- of afkeer voor bepaalde honden altijd wel een maatje vinden (en dat zijn soms de meest vreemde combi’s, die wij niet hadden kunnen bedenken!).

Mag ik bellen om te vragen hoe het gaat?
………Als je hond de eerste keer bij ons is stellen we een belletje op prijs. Daarna, of als je hond hier al eerder is geweest en het leuk heeft gehad, zeg ik heel eerlijk dat ik belletjes, mails en SMSsen lastig vind. Als je in Verweggistan op een terrasje zit of op het strand ligt en je hond mist kan ik me goed voorstellen dat je denkt “even horen hoe het met hem is”. Ik krijg dan de sms en weet dat het goed gaat met je hond, maar denk ook dat je geen sms verwacht met alleen het woordje “goed”. Er is gewoon geen tijd om berichten te schrijven, ik verschuif het antwoord naar later, jij denkt ´waarom hoor ik niets, misschien is er iets mis´ ….. niet handig gewoon. Na de eerste dag geldt daarom de regel: ik bel echt als er iets niét ok is. En natuurlijk zijn er uitzonderingen hierop, bv honden die hier een hele lange tijd verblijven, je bent in het ziekenhuis, of er is iets naars gebeurd op vakantie en je wil gewoon even ´bij je hond zijn´´…


                                                                                       

 

Kaart
Opbellen
E-mail